Necesitas ayuda?: +39 041 5246742
Choose language

Viajes > Praha i Český Krumlov

Praha, Czech Republic

desde el 17/11/2011 hasta el 20/11/2011

journal

17/11/2011 CET
06:30
Krećemo! Vožnja od Zagreba do Praga uz pauze traje 11h. Na prvu loptu se čini neizdrživim, no zapravo je vrijeme prošlo poprilično brzo. Dosada se kratila fotografiranjem prekrasnog krajolika Slovenije, Austrije i Češke (nema veze što se na polovici slika vidi objektiv radi odraza u staklu). Oni pametniji su spavali. :) Između Austrije i Češke, gdje je pred nešto više od dvadeset godina bila najstroža granica na svijetu danas nema ni "g" od granice i postoji samo veliki shopping centar "Excalibur city". Cijene su i više nego odlične, kao i izbor robe. Excalibur city je uz to i neka vrsta zabavnog parka gdje se može naći pregršt sadržaja za djecu, ali i nas odrasle. ;) Tako da ako slučajno idete tim putem, navratite, možda naiđete na nešto za čim žudite po upola manjoj cijeni. U Prag dolazimo oko 6 navečer. Nakon raspakiravanja u hotelu (moj savjet je da ne otvarate češke prozore, nama je naš ostao visjeti na samo jednoj šarci :))) krenuli smo u kratki obilazak grada. Potrudite se odmah imati uz sebe neke sitnije krune kako bi mogli kupiti kartu za metro ili tramvaj. Mi smo dosta vremena potrošili kao grupica pokušavajući razmjeniti novce negdje s obzirom da u te kasnije sate ništa nije radilo (bar ne izvan centra!). Taksije pokušavajte izbjegavati s obzirom da uglavnom ili zaborave uključiti taksimetar ili se "izgube" u gradu. Nakon muke s novcima i kartama za metro napokon stižemo u centar starog grada Praga. Na prvi pogled, Prag je još magičniji nego što se to od njega vjerojatno očekuje. Svi mi idemo s pretpostavkom da je riječ o lijepom gradu, no zapravo je mnogo više od toga. Iznenađenja su doslovno na svakom uglu. Zapravo ne znate kud biste se prije okrenuli ili zaputili.
17/11/2011 CET
20:00
Da vas ne davim detaljnim planom puta u ovom tekstu, neću vas zamarati onim što sam vidjela jer ćete sve više manje, išli u vlastitom angažmanu ili sa nekom agencijom, ionako vidjeti. No, u dijelu s mojim fotografijama možete vidjeti kuda sam sve lunjala te u komentarima pronaći objašnjenja i informacije. Samo ću još dodati da što god da odlučite vidjeti, nećete požaliti.
19/11/2011 CET
07:00
Nadalje, cijene za sadržaje variraju od pristupačnog do šokirajućeg (bar za naše standarde!), a ni suveniri nisu baš jeftini. Kako god da bilo, Pražani znaju dobro iskoristit ljepote i zanimljivosti svoga grada. Ako niste dubljeg džepa, ne brinite. Kao što sam već rekla, Prag je sam po sebi vrlo zanimljiv, te osim arhitekture nudi i raznorazne ulične sadržaje tako da vam nikako neće biti dosadno. Moj je savjet, što se tiče novaca, da pazite kada trošite krune, pogotovo ako su u kovanicama. Prijelaz sa kuna na krune zna nekima biti pomalo zbunjujuć jer imate osjećaj da trošite manje nego što zapravo jest. Hrana i piće su vrlo pristupačnih cijena bez obzira da li se hranili u pivnicama, restoranima ili za nas studente optimalnijim mjestima poput Tesca, Alberta pa čak i McDonaldsa (usputno, kada naručujete tamo, prvo pregledajte pladanj da li ste dobili sve što ste naručili; nerijetko se događa da vas zakinu za nešto što ste naručili pa se prave glupi, a o vraćanju novaca da ne pričam- dogodilo se i meni, ne ponovilo se ;). Novce promijenite ili u Hrvatskoj (iako ćete se načekati u bankama jer ih prethodno moraju naručivati) ili u nekoj od provjerenih mjenjačnica. Oni koji idu na grupno putovanje s vodičima će sigurno dobiti informacije od njih. Za sve one samostalnijeg duha preporučam mjenjačnicu odmah prekoputa izlaza s metro stranice na Můsteku - stanica kod Václavské náměstí (ne brinite, sve je to u Starom gradu :). Tamo će vas zaposlenici čak i pozdraviti sa vrlo tečnim dobar dan i doviđenja. :) Napojnice trebate u principu ostavljati svugdje, a ako ne planirate, oni će se već potruditi da vam ih nadodaju na cijenu. Tako da se nemojte čuditi ako vam račun iznosi više nego što ste popili ili pojeli.
20/11/2011 CET
07:00
Što se tiče sporazumijevanja, Česi bolje pričaju njemački nego engleski, no ako niste vični nijednom jeziku, uspjet ćete se sporazumijeti rukama, nogama i mješavinom hrvatskog i češkog. Naime, Česi nas bolje razumiju nego mi njih i koliko sam stekla dojam, dosta su upoznati sa hrvatskim jezikom, a i kulturom. U sklopu putovanja, ako je riječ o agenciji, bit će vam vjerojatno ponuđeni sadržaji poput vožnje Vltavom ili večere u pivnici. U svakom slučaju, ako si možete priuštiti, preporučam. Velike su šanse da će vožnja Vltavom biti u kasnijim satima pa ako se zateknete u Pragu u jesen ili zimu, ne brinite, vožnja će biti jednako ugodna i magična i noću. I zapamtite, otkuda god krenuli svi putevi vode na Staroměstské náměstí, glavni trg u starom dijelu grada. Nemojte se brinuti da ćete se izgubiti. Prag je grad koji zbilja ostavlja dubok dojam na posjetitelje te ih tjera da se vraćaju iznova. Rijetko kad sam se susrela s takvim mjestima. Ipak je Franz Kafka zborio istinu kad je napisao: "Prague never lets you go... this dear little mother has sharp claws."
21/11/2011 CET
07:00
Krumlov je prekrasan gradić udaljen 180km od Praga. Njegov povijesni centar je postavljen na listu UNESCOVE Svjetske Baštine u 1992. godini. Grad je podjeljen na dva dijela-dvorac i gotičku crkvu Sv. Vitus-a. Dvorac je djelomično srednjovjekovna utvrda, dio château i odlično pruža pogled sa litice na grad. Inače, riječ je o drugom najvećem dvorcu u Češkoj nakon Praškog. Zanimljivo je da je gradić ostao netaknut tijekom povijesti te je primjerice dvorište dvorca identično kao i prije 5 stoljeća. Ulaskom u gradić ni ne shvaćate da ulazite u labirint. Ulice su široke, no kratke, vijugaju te se vrlo lako izgubiti ako ne pazite. Na svu sreću, premalen je za neku ozbiljniju paniku ukoliko se to dogodi. Grad odiše romantikom i starinskim šarmom, zanimljvosti su na svakom uglu, te u tom smislu ni ne zaostaje previše za "ogromnim" Pragom.

Promoción

Más evaluaciones, más ahorro para ti

La nueva promoción de HostelsClub premia tus opiniones: cuéntanos qué tal fue tu estancia y ganarás un crédito virtual de 2€!

> continúa

> ver todas las promociones

loading... cargando...